Historiek

Op 11 februari 1941 werd bij ons een chirogroep voor jongens opgericht. Ze ging van start als een illegale, ondergrondse vereniging. Mijnheer Renders was toen een jong priester met een groot ideaal. Hij kwam uit de Kempen, uit het barmhartige Geel, thuis hadden ze twee gekken te gast. De bescheiden jongeman, die niet alleen de chiro heeft gesticht, zijn rantsoeneringszegels en kolen heeft gespaard voor zijn jongens maar ook vele onderduikers heeft geholpen, was een stille harde werker die weinig of nooit aan zichzelf dacht.

Onze onderpastoor werd ook de eerste gewestproost van Mechelen. Daar was men toen zeer fier op.

De oorlog kon onmogelijk ook zo maar aan de chiro voorbijgaan. Naast het moeilijke en ja, verboden verenigingsleven, werden ook nog twee leiders opgeÃĢist om naar Duitsland te gaan werken. Als kleine jongens waren ze erg veel met hen begaan; de bange oorlogsdagen en vooral de verschrikkelijke bombardementen hadden hen wel erg ergens dichter bij mekaar gebracht en zij waren toch uit hun groep, hun mensen in het hol van de wolf. ’s Zondags trokken ze met heel de groep naar de hei of naar het “boske van Vermeulen”. Daar kon men naar hartelust ravotten en spelen.

Iedere eerste zondag van de maand was het om 7u ’s morgens chirocommuniemis met voorbehouden plaatsen van voor in de middenbeuk. De meeste jongens kwamen aan hun uniform door een wit hemd bruin te verven in heet water met een pakske textielkleursel.

De pastoor deed soms beroep op de chiro, om zijn grote hof helemaal te kuisen. Twee tot drie middagen werd er serieus gezwoegd. Daarna werden ze allemaal flinke mannen en voorbeelden genoemd. Ze kregen samen een bakske afgevallen peren.

De oorlog ging voorbij en toen ging het gebeuren… Bivak, dat magische woord, dat iedere jeugdgroep in haar hart draagt. Tijdens de oorlog werd er hardop over gedroomd, en na de bevrijding, na wikken en wegen … Kasterlee … Het ging er wel enigszins anders aan toe dan nu. De boeren gaven de groenten en een boer voerde alles met paard en kar tot Mechelen station.

Aan pastoor Lievens is het ontstaan van de meisjeschiro te danken. Deze ging van start half april ’50.

Sinds 1987 gingen jongens en meisjes steeds gezamelijk op kamp.Comments are closed.